Tagovi

Sud odlučio u korist plesne scene protiv Ministarstva kulture i informisanja

Obaveštavamo javnost da je Upravni sud 6. februara ove godine konačno doneo presudu u korist  nezavisne plesne scene u pravnom sporu koji su 9. juna 2016. godine protiv Ministarstva kulture i informisanja podneli njeni predstavnici, Stanica Servis za savremeni ples, Beogradska sekcija Međunarodnog saveta za igru CID-Unesko, Centar za umetnost pokreta Perpetuum, ERGstatus i Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije.

Podsećamo da je spor pokrenut povodom rezultata Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2016. godini. Nezavisni plesni akteri, potpuno ignorisani odlukama komisije u kojoj su bili Vladimir Dekić, direktor Ansambla narodnih igara i pesama „Kolo“, dr Ana Martinoli, vanredna profesorka FDU, i primabalerina Ivanka Lukateli, pobunili su se ne samo protiv oduzimanja prava na rad i slobodno umetničko stvaralaštvo, već i protiv niza formalnih i etičkih prestupa koje su počinili i članovi komisije i samo Ministarstvo kulture i informisanja, tj. tadašnjji ministar Ivan Tasovac kao potpisnik Rešenja o odlukama komisije.

Pored kršenja odredbi Zakona o kulturi, svog pravilnika i Vladine Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koje realizuju udruženja, Ministarstvo je dozvolilo da sve troje članova pomenute komisije za ples budu u tesnim interesnim vezama sa Ajom Jung, direktorkom Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru, i dodele festivalu i fondaciji  63% ukupnog budžeta namenjenog projektima iz oblasti plesa u toj godini.

Upravni sud je poništio Rešenje Ministarstva kulture i informisanja RS broj 401-01-147/2016-03 i vratilo ga Ministarstvu na ponovno odlučivanje. Time je ukazano na nezakonitost ovakvog rada Ministarstva kulture i informisanja koje nije poštovalo postupak definisan Zakonom o opštem upravnom postupku budući da Rešenje „ne sadrži sve elemente potpunog obrazloženja, odnosno ne sadrži razloge iz kojih proiziliazi činjenica i pravni zaključak da je pravilno izvršena dodela sredstava za sufinansiranje projekata“ u našoj oblasti plesa.

Smatramo ovu odluku Upravnog suda konačnom i pravno obavezujućom potvrdom da je nezavisna plesna scena ispravno podigla glas protiv načina rada Ministarstva po pitanju godišnjih konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva. Verujemo da će ovaj slučaj biti ozbiljno razmotren u aktuelnom Ministarstvu kulture i informisanja, te da će sprečiti slične nepravilnosti i netransparentnosti rada komisija koje odlučuju o dodeli javnih sredstava projektima u svim oblastima umetnosti i kulture. Isto tako, očekujemo da više nikada članovi komisije za ples ne budu sastavljeni od intimusa i poslovnih saradnika bilo koga, već da moraju biti stručni i obrazovani kako bi mogli da sagledaju sve oblasti plesa, a posebno savremenog plesa odakle dolazi najveći broj predloga.

Takođe podsećamo javnost da scena savremenog plesa i dalje nema nijedan raspoloživi javni prostor za svoj kontinuirani rad, produkciju i razvoj publike ni u Beogradu niti bilo gde u Srbiji, a da nezavisne organizacije, trupe i pojedinačni umetnici i umetnice i plesni stručnjaci i stručnjakinje rade u sve težim i neizvesnijim uslovima uprkos znanju i stručnosti koji su međunarodno priznati.

Pozivamo predstavnike medija i sve zainteresovane da podrže naše napore u borbi za transparentne i pravedne procedure rada vlasti u oblasti kulture i svim drugim oblastima i da ovaj slučaj pokažemo kao svetao primer borbe građana za sopstvena prava i važnosti povezivanja i zajedničkog rada.

Stanica Servis za savremeni ples

ERGstatus

Beogradska sekcija Medjunarodnog saveta za igru CID – UNESKO

Novosadska sekcija Medjunarodnog saveta za igru CID – UNESKO

Centar za umetnost pokreta Perpetuum

Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije

Dah Teatar

Cirkusfera

Hop.la!

ASSITEJ Srbije Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade

Grupa „Hajde da…“

Sanja Krsmanović Tasić

Maja Mitić

Isidora Stanišić

Bojana Mladenović

Bojana Cvejić

Ana Vujanović

Olivera Kovačević Crnjanski

Anđelija Todorović

Jelena Kajgo

Igor Koruga

Ana Dubljević

Jovana Rakić

Mirjana Dragosavljević

Dušan Murić

Marijana Cvetković

Podeli na:

facebook twitter