Tagovi

Izveštaj sa tribine “Mržnja prema demokratiji”

U Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu 21. februara je održana tribina pod nazivom “Mržnja prema demokratiji”. Sagovornici su bili Đorđe Pavićević, profesor na Fakultetu političkih nauka, Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, kao i Saša Perić, osnivač Samoobrazovnog univerziteta “Svetozar Marković”. Moderator je bio Ozren Lazić iz CK13.

Tribina “Mržnja prema demokratiji” nosila je naziv po istoimenom delu francuskog mislioca Žaka Ransijera. U ovoj knjizi se izlaže geneza kritike demokratije kao vladavine individualizma, sebičnih, partikularnih interesa mase, konzumerističkih individualaca koji pokazuju nezainteresovanost i apatiju prema pitanju opšteg i javnog dobra.

Dok zapadne zemlje sa dugom demokratskom tradicijom već neko vreme promišljaju demokratska uređenja u ključu postdemokratije, odnosno oslabljenih postojećih demokratskih institucija, Srbija i dalje promišlja zašto nikada nije bila demokratska u pravom smislu te reči. Otežavajuća okolnost za promišljanje demokratije u Srbiji leži u činjenici da srpsku državu odlikuju elementi postdemokratskog društva, ali bez prethodnog iskustva razvijene demokratije. U stalnom uzmicanju od demokratizacije, srpska država meandrira između skromnih pomaka u pravcu demokratizacije i njenog urušavanja.

Po najnovijem izveštaju Freedom House, Srbija se ne smatra zemljom slobode, a po istraživanjima Economist Intelligence Unit – Srbija je manjkava demokratija. Ali da budemo potpuno tačni (ali ne i manje samokritični), po istom istraživanju, svega 4,5% država u svetu uživa status pune demokratije.

“Trebalo bi praviti razliku između predstavničke i direktne demokratije. Demokratija je često upotrebljivana reč, ali je ona odrođena od svoje suštine, mi trenutno na snazi imamo liberalnu oligarhiju.” – navodi Saša Perić. Sa druge strane, Rastislav Dinić pravi jasnu razliku između teorije i prakse i postavlja pitanje da li je suštinska demokratija ikada negde zaživela: “Direktna demokratija zvuči super sve dok većina ne reši da izbaci manjinu. Onda kažemo da ćemo sve raditi putem konsenzusa, ali šta kad nemamo vremena? Onda je glasanje potrebno. Strah od demokratije je strah od drugih, stalni strah da ne budemo zasuti tuđim privatnim životima. Dok znate gde vam je mesto vodite život kakav hoćete, zato hijerarhije tako dugo opstaju.”

Đorđe Pavićević je jedan od profesora sa Fakulteta političkih nauka koji su potpisali podršku aktuelnim protestima u Srbiji. On smatra da se u našoj zemlji poslednjih godina demokratijom moglo baviti samo kroz političke stranke ili NGO sektor, ali da se i to poslednje vreme malo menja: “Udruženi pokret slobodnih stanara u Nišu, Lokalni front u Kraljevu, Ne davimo Beograd i slične organizacije, pokazali su da se politikom može baviti i na drugi način, lokalni. Izmestili su tu stvar iz centra. To su pokazali i neki novinari, a tokom protesta i Univerzitet. To je jedan od ključnih iskoraka u Srbiji u poslednje vreme.”

Sagovornici su se donekle složili da lokalne politike imaju ograničene domete, naročito u situaciji u kakvoj se trenutno nalazimo kada je Srbija potpuno centralizovana država. “Mi ovde gledamo klijentilizam, svako preko vladajuće stranke može da priušti sebi neke privilegije ako uđe u taj sistem. Ono što je ogolila vladavina SNS jeste da elite ne znaju da vladaju. Mislim da će nam ovaj režim, ako ništa drugo, pokazati da ne moramo baš uvek da biramo između dva zla. ” – rekao je Rastislav Dinić. Profesor Đorđe Pavićević je dodao: “Ne morate se vi boriti uvek za vlast u državi, ali imate pravo da želite da vladate livadom, računom za grejanje i tome slično.”

Ovoj tribini je prisustvovalo oko 40 posetilaca, a veliki deo njih se uključio i u diskusiju u drugom delu programa.

 

Podeli na:

facebook twitter