Tagovi

Politika nasilja ima za cilj slamanje društva

U Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu 17. decembra je održana tribina pod nazivom “Nasilje u medijima, kroz medije, nad medijima”. Sagovornici su bili Dragana Pećo iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK i Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a moderator je bio Damir Bojić iz CK13.

Ova tribina je zakazana mesec dana unapred, ali je slučaj hteo da se ona održi neposredno nakon paljenja kuće novinaru Milanu Jovanoviću, koji je pisao o malverzacijama predsednika opštine Grocka. Ipak, kako živimo u atmosferi konstantnog nasilja, stiče se utisak da bi i bilo koji drugi termin imao neku vrstu “prigodne uvertire” za jednu ovakvu temu.

U pripremama za ovu tribinu, u okviru projekta “Svakodnevno je političko”, sproveli smo istraživanje u kome smo pratili udarne sadržaje na gotovo svim domaćim medijima, sa posebnim akcentom na one u kojima se pojavljuje nasilje. Ono što smo i sami primetili tokom tog procesa potvrđeno je i na ovoj tribini, a to je da ljudi koji redovno prate medije posle nekog vremena osete izvesnu vrstu emocionalne ispražnjenosti, odnosno nemogućnosti da reaguju na najstrašnije tekstove i sadržaje, a taj prag tolerancije nasilja se samo povećava.

Sa druge strane, imamo jednu potpuno paralelnu stvarnost koju kreira vladajuća struktura, uz pomoć sebi bliskim medijima. Tako je istog dana kada je održana i ova tribina, na otvaranju skupa u Novom Sadu posvećenog izradi Medijske strategije premijerka Ana Brnabić održala govor u kome je isticala vrednosti uvažavanja različitog mišljenja, profesionalizma i odgovornosti.

Novinarka Dragana Pećo smatra da verbalno nasilje dolazi od samog vrha države:

“Ako imate predsednika Srbije koji novinare koji profesionalno obavljaju posao smatra političkim protivnicima ili neprijateljima, onda nije čudno kada takve novinare napadaju”, kazala je Pećo i dodala da se to nasilje onda samo prenosi na ostale nivoe društva i to u još gorem obliku.

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović izjavio je da se plaši da je poslednji napad na novinara Milana Jovanovića signal da se ulazi u novu fazu nasilja:

“Ova vlast počiva na promociji straha i na kampanji nasilja. Novinari koji nisu u toj piramidi su često targetirani upravo i od strane svojih kolega.” – izjavio je Sejdinović.

To je na svojoj koži najbrutalnije osetio urednik KRIK-a Stevan Dojčinović koji je, nakon tekstova o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa Zemunskim klanom, dobio niz naslovnih strana u Informeru. U ovakvim situacijama je čest slučaj da mediji bliski vlastima objave reagovanja političara na istraživačke tekstove, bez da objave sama istraživanja.

“Nakon obijanja mog stana MUP je izdao saopštenje kako se u Beogradu na svakih par dana obije po neki stan, dakle potpuna banalizacija, a onda to prenesu i brojni mediji.” – kaže Dragana Pećo.

Osim ovih vidova nasilja nad medijima postoje i brojni drugi perfidniji vidovi pritisaka, što je najčešći slučaj u manjim sredinama, gde se protiv medija pokreću parnice za koje čak i nije bitno kako će se završiti, jer će se taj mali mediji ugasiti pod pritiskom troškova sudskog procesa. Takođe, medijima se često šalju inspekcije koje mesecima traže bilo kakav propust u njihovom poslovanju, kao što je ove godine bilo sa niškim Južnim vestima.

“Dok mi pregovaramo sa vladom, ministarstvima, odluke se donose na sasvim drugim mestima. Jedini izlaz je da se napravi neka vrsta pakta profesionalnih medija i građana koji će prepoznati potrebu za dobrim i objektivnim medijskim sadržajem, koji bi bio neka vrsta brane svemu ovome.” – izjavio je Nedim Sejdinović.

KRIK je nedavno pokrenuo i novi projekat pod nazivom “Raskrikavanje”, a koji ima za cilj borbu protiv medijskog dezinformisanja koje prepoznajemo u sve prisutnijem trendu širenja netačnih informacija koje se predstavljaju kao činjenice. U fokusu će biti i finansije urednika i vlasnika medija, kao i koji su to mediji najčešći primaoci državne pomoći i kako to utiče na njihov rad.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine pre par godina je pokrenulo istraživačko-analitički centar VOICE koji se bavi raznim temama, od lokalne samouprave do privrede i ekonomije, uz brojne analitičke članke.

Konstatovano stanje u medijima traje već godinama i tendencija je da se situacija samo pogoršava: “Ja sam počela da se bavim novinarstvom pre dolaska SNS na vlast. Naravno, i ranije su mediji bili pod kontrolom, niste mogli u beogradskim medijima da plasirate istraživačke tekstove o Đilasu, ali zato je pre par godina, nakon njegovog odlaska sa vlasti, to isto istraživanje objavljeno u Kuriru. Tada smo imali ignorisanje od vladajućih struktura, a sada imamo momentalno reagovanje, spinovanje i zastrašivanje.” – navela je Pećo, a sa time se delimično složio i Sejdinović: “Kad uporedim kojim temama smo se bavili tada, a kojim sada – taj period mi deluje smešno u odnosu na ovaj. Postoje elementi koji su identični, ali je razlika, ipak, prilično velika.”

I pored svih pomenutih pritisaka, naši sagovornici na tribini su odlučni da i dalje nastave da svoj posao obavljaju profesionalno i da u tome pomognu i svim mladim novinarima i novinarkama koji žele da to isto čine: “Strašno je to što se dogodilo Milanu Jovanoviću. Ali ja sam odmah razmišljala kako da pomognem, da pošaljem neke silne zahteve za pristup informacijama od javnog značaja, čak i ako neću stići tom temom da se bavim, ali hoću da neko tamo misli da i ja to negde čačkam. Ta Grocka ispade najveća pljačkaška opština u Srbiji, imali su novogodišnju rasvetu duže od Beograda… I meni su govorili da pišem o cveću, ali ne vredi, to je jednostavno jače od mene.” – rekla je Dragana Pećo u odgovoru na jedno od pitanja iz publike.

“Politika nasilja ima za cilj slamanje društva, slamanje bilo kakvog otpora i volje za bilo kakvim aktivizmom i promenama.” – podvukao je na kraju Nedim Sejdinović.

Podeli na:

facebook twitter