Tagovi

Poziv na tribinu i konferenciju za novinare “Partijska uzurpacija mesnih zajednica”

Pozivamo vas na tribinu i konferenciju za novinare pod nazivom “Partijska uzurpacija mesnih zajednica” u organizaciji naših saradnika iz Grupe za konceptualnu politiku sa Detelinare. Konferencija će se održati u ponedeljak, 26. februara od 12 časova u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I).

Govornici na tribini biće:

Branka Ćurčić, članica Grupe za konceptualnu politiku, Novi Sad

Dalibor Stupar, novinar portala VOICE – Vojvođanski istraživačko-analitički centar

Zoran Gajić, član Grupe za konceptualnu politiku i

Radomir Lazović, član Inicijative Ne da(vi)mo Beograd

Povod organizovanja tribine i konferencije jeste potreba da javnost obavestimo da se u Novom Sadu mesne zajednice zatvaraju za građane i njihova udruženja, kao i da je na delu nepoštovanje Zakona o lokalnoj samoupravi, ali i nepoštovanje svih sporazuma kojima se Republika Srbija obavezala na saradnju sa civilnim društvom.

Smatramo da je zatvaranje mesnih zajednica direktna posledica kampanje za lokalne izbore u Beogradu i demonstracija sile i bahatosti vladajuće stranke i koalicije na vlasti u Novom Sadu. Partijska uzurpacija saveta mesnih zajednica počiva na partijskoj mobilizaciji građana za izbore svojih predstavnika u organe lokalne samouprave na nivou lokalne zajednice, iza čega stoji zloupotreba Zakona o lokalnoj samoupravi i statuta mesnih zajednica, a postoje sumnje i da se krše izborne procedure izigravanjem Zakona o prebivalištu i boravištu građana.

Evropska prestonica kulture koja se hvali raznolikošću kultura i načina života, a koja podrazumeva i slobodu mišljenja i udruživanja, pokazuje svoje pravo lice na terenu prava ljudi na lokalnu samoupravu. Zbog toga pozivamo i predstavnike Fondacije Novi Sad 2021 da iznesu svoje iskustvo u radu sa mesnim zajednicama i kako ono utiče na procese decentralizacije kulture za koje se Fondacija zalaže.

Tribini će prisustvovati i predstavnici Omladinskog centra CK 13, kako bismo govorili o svojim iskustvima u saradnji sa mesnim zajednicama. Takođe, na tribini će biti i građani čiji je Zbor građana u Mesnoj zajednici „Jugovićevo“ na Detelinari proglašen nevažećim, iako je održan u skladu sa procedurama, zakonom i statutom Mesne zajednice “Jugovićevo”.

Tribina se održava uz podršku NDNV – Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Podeli na:

facebook twitter