otvorenakuhinja
Otvorena kuhinja 05. Sep 18. 16:00

Tagovi

OSMI ROĐENDAN OTVORENE KUHINJE

Kolektiv Otvorene kuhinje CK13 vas poziva da zajedno obeležimo 8 godina postojanja i rada Otvorene kuhinje CK13.

Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, priključe se zajedničkoj pripremi veganske hrane, saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju sa ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

16č Zajednička priprema veganske večere

U prijateljskoj i opuštenoj atmosferi pripremamo zanimljive recepte, delimo praktične kulinarske savete i trikove vege kuvanja. Pripremamo ukusna veganska jela koja ćemo poslužiti na Zajedničkoj veganskoj večeri .

Pridružite se pripremi od 16č ili dođite na slavljeničku večeru u 20.30č.

19č Projekcija dokumentarnog filma “Živi i pusti druge da žive” (Live and Let Live, Marc Pierschel, 2013, Germany, 80′)

“Live and Let Live” je dugometražni dokumentarni film koji ispituje naš odnos prema životinjama, istoriju veganstva i etičke, ekološke i zdravstvene razloge koji pokreću ljude da postanu vegani/ke.

Od mesara do veganskog kuvara, od farmera do vlasnika utočišta za životinje, “Live and Let Live” govori priče o šest pojedinaca koji su, iz različitih razloga, odlučili da prestanu da konzumiraju životinjske proizvode, pokazujući kakav je uticaj ta odluka imala na njihove živote.

Kroz ove priče, “Live and Let Live” prikazuje evoluciju veganstva od njegovih početaka u Londonu 1944. godine do jednog od najbrže rastućih načina života u svetu.

 

20.30č Zajednička veganska večera

Saznajte šta je i kako funkcioniše jedna samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna veganska kuhinja, koja je njena osnovna ideja i zašto je važna; šta je to veganstvo i nespecizam; o čemu razmišljaju i za šta se zalažu članovi kolektiva Otvorene kuhinje CK13.

 

——————-

U Omladinskom centru CK13 već osmu godinu za redom radi Otvorena kuhinja, aktivistička i neprofitna veganska kuhinja. Njena osnovna uloga je da kreira alternativu u polju dominantnog načina organizovanja ljudske ishrane u savremenom društvu – nasuprot brzim i otuđenim obrocima, s jedne strane, i dominantnoj ishrani koja počiva na eksploataciji životinja i degradaciji prirode, s druge strane.

Otvorena kuhinja funkcioniše kao samoorganizovani kolektiv koji okuplja ljude različitih generacija i različitog bekgraunda, a koji se međusobno udružuju oko ideje veganstva i zajedničke pripreme veganske hrane za sve, pa tako i za one koji nemaju osiguran obrok svakog dana.

Pripremamo vegansku hranu, jer proizvodnja i upotreba životinjskih proizvoda kao što su meso, mleko i jaja, podrazumeva porobljavanje, prisilno razmnožavanje, mučenje i egzekuciju životinja, eksploataciju prirode i zagađenje životne sredine.

Nisu svi koji kuvaju, a kamoli oni koji jedu vegani, Ali je važno da se daje alternativa, kao i da ljudi sa malo ili bez novca imaju pristup dobroj i ukusnoj hrani.

Volonteri/ke planiraju i pripremaju večere, organizuju nabavku, čišćenje i promociju, ali mi zavisimo i o vašoj pomoći u tome da cela stvar radi.

Prikupljene donacije ulažu se u nabavku materijala za pripremu hrane i neophodna sredstva za rad.

Naša preporučena donacija služi kao vodič: ko ima manje, može dati manje; oni koji imaju više, mogu dati malo više. Donacija se zasniva na poverenju, zavisno o samoproceni i finansijskim mogućnostima svakoga od nas, ali novac nije prepreka da bi se jelo u Otvorenoj kuhinji CK13, jer hrana mora da bude dostupna svima bez obzira na finansijsku moć.

Podeli na:

facebook twitter