CK11rođ
Žurka 13. Apr 18. 17:00

Tagovi

11. rođendan Crne kuće

Pozivamo vas da zajedno proslavimo 11 godina postojanja i rada Crne kuće!

I za ovaj rođendan čeka vas muzički program, zvanično će biti otvorena i Galerija CK13, a spremamo i brojna iznenađenja.

 

Satnica:

17:00 Otvaranje letnje bašte

18:00 Izložba “Volumen” u Galeriji CK13

19:30 Otvorena kuhinja CK13 – Zajednička veganska večera

20:30 Horor modna revija Petak 13

21:00 Muzički program: Jugoton (ad hoc CK13 bend); Neke Face (ZR); Proleće (NS)

 

Ulaz je na bazi dobrovoljnih donacija, kojima podržavate rad i razvoj programa Crne kuće.

 

Omladinski centar CK13 otvoren je 2007. godine kao alternativni i edukativni prostor, namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana i političkog aktivizma mladih ljudi. Centar je zasnovan na principima samoorganizacije i samoodrživosti, a prostor neretko koriste i druge organizacije koje dele naše vrednosti.

S obzirom da živimo u vremenu u kom dominira snažna individualizacija i konzumerizam, a javne kuturne i omladinske politike se usmeravaju ka podršci kreativnim industrijama, preduzetništvu i spektakularnim događajima, uzurpirajući pri tom potencijalna mesta za izgradnju novih autonomnih prostora, sve su nam potrebniji nekomercijalni prostori društvenosti i otvorene strukture koje će ne samo omogućiti već i podsticati kolektivna iskustva i zajednički rad.

——————————-

Galerija CK13

Postavkom dela Io Sivertsen “Before I Fall Asleep” tokom marta meseca počela je sa radom i Galerija CK13 kao izložbeni prostor otvoren za nove ili nedominantne umetničke i kustoske prakse. Programska orijentacija Galerije CK13 proizilazi iz specifične uloge koju ovaj prostor zauzima u široj organizaciji Omladinskog centra CK13. Radi se o prostoru za noćenje tj. rezidencijalni boravak gostujućih domaćih i inostranih umetnika, izvođača,  predavača, aktivista. Pretvaranjem u galerijski prostor, a pri tome zadržavajući povremenu rezidencijalnu funkciju, prostor postaje u pravom smislu galerija – u smislu ‘prolaza’ (lat. galeria) – i postaje savremeno-umetnička i konceptualna upravo kao mesto intimizacije i ispitivanja estetskih i konceptualnih aspekata savremene umetnosti i uslova njenog stvaranja (pitanja prostora za život, prostora za noćenje, prostora za rad, prostora za izlaganje, prostora za mišljenje).

Povodom rođendana CK13 biće postavljena izložba “Volumen” – izložba plakata raznih programa održanih u CK13 u proteklih 11 godina rada – gde se plakat ne predstavlja kao forma javne inskripcije i informacije već kao ‘volumen’ prostora kulture.

——————————-

Besplatna radnja

U Crnoj kući već nekoliko godina funkcioniše Besplatna radnja. Ovo je radnja u kojoj je novac bezvredan i koja se ne zasniva na profitu, već na poklanjanju, razmeni i deljenju. Nastala je kao odgovor na sveprisutnu hiperprodukciju i predstavlja alternativni ekonomski princip, sa ciljem da stare stvari ne završe u nekom kontejneru, već u nečijem ormanu, polici, sobi. Od prošlog leta u dvorištu Crne kuće instaliran je i Ormarić razmene koji funkcioniše po istom principu. U prethodnim godinama, makar jednom mesečno su se u CK13 organizovali Žur buvljaci, benefit bazari i CK-nd hand prodaja, a za rođendan spremamo horor modnu reviju, u kojoj učešće mogu uzeti svi posetioci, s tim što će jedini uslov biti to da odeća bude iz naše Besplatne radnje ili Ormarića razmene.

——————————-

Otvorena kuinja CK13

Otvorena kuhinja je samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i veganska kuhinja koja funkcioniše kao kolektiv unutar Omladinskog centra CK13 zahvaljujući volonterskom angažmanu i vašim donacijama. U Otvorenoj kuhinji pripremamo vegansku hranu, jer proizvodnja i upotreba životinjskih proizvoda kao što su meso, mleko i jaja podrazumeva porobljavanje, prisilno razmnožavanje, mučenje i egzekuciju životinja, eksploataciju prirode i zagađenje životne sredine. Pripremamo zajedničke večere sredom i kao priliku da se ljudi međusobno druže i upoznaju. Događaj je namenjen svima koji žele da probaju raznolika veganska jela, da se priključe zajedničkoj pripremi veganske hrane, da saznaju više o veganstvu, susretnu se i razgovaraju sa ljudima sa kojima će sesti za isti sto.

————

U muzičkom delu programa nastupiće dobro poznati novosadski punk bend Proleće, kao i zrenjaninski ska sastav Neke Face. U okviru rođendanske večeri nastupiće i Ad hoc CK13 bend Jugoton, koji će nas pre svega iznenaditi svojim repertoarom, zato dođite na vreme da ne biste ništa propustili!

 

Vidimo se u petak, 13. aprila!

Podeli na:

facebook twitter