Tagovi

Izveštaj sa prvog dana konferencije “Specijalni rat”

Prvi dan regionalne konferencije o borbi za građanska prava i pravu na građansku borbu – „Specijalni rat” otvoren je panel diskusijom „Politike i metode građanskog organizovanja“. U panelu su učestvovali predstavnici građanskih inicijativa, aktivisti i aktivistkinje organizacija civilnog društva iz Srbije i Bosne i Hercegovine: Dajana Bakić iz Omladinskog pokreta „Revolt“ (Tuzla),  Jelena Brkić iz Centra za životnu sredinu i inicijative „Naš prostor“ (Banja Luka), Saša Petrović iz „Udruženog pokreta slobodnih stanara“ (Niš) i Dobrica Veselinović iz inicijative „Ne davimo Beograd“. Panelom je moderirao Ozren Lazić, član koletiva CK13.

Panelisti su ujedinjeni u stavu da je građansko udruživanje samo početak građanske borbe koju je potrebno održati i unaprediti kako bi se javni interes zastupao i očuvao. Svesni su činjenice da izvršne vlasti u svim zemljama regiona na udruživanje građana gledaju pre svega kao na opasnost i ne prepoznaju njihovo delovanje kao legitimno i ravnopravno u okviru jednog političkog procesa.

Omladinski pokret „Revolt“ nastao je sa ciljem da vrši pritisak na vlast, pre svega u domenu obrazovnog sistema BiH. U početku su bili više usmereni na ulične borbe da bi u kasnijem delovanju fokus premestili na mobilizaciju građanstva i upoznavanje sa njihovim pravima i mogućnostima.

“I dalje mi izlazimo na ulice, ali smo sada više fokusirani na struktuiranije borbe, idemo u mesne zajednice, pratimo javne rasprave, bavimo se edukacijom mladih ljudi o ovim pitanjima, ali i dalje imamo problem sa motivisanošću građana.” – ističe Dajana Bakić.

Kako bi uticali na motivisanost građana, napravili su mobilnu aplikaciju koja omogućava građanima da sami prijavljuju probleme većnicima. Ovo je samo jedna od strategija koje vode što većoj participaciji građana u procesima odlučivanja.

Inicijativa “Naš prostor” nastala je 2013. godine u Banja Luci, nakon borbe za očuvanje Picinog parka, gde se planirao poslovni megakompleks, koji je malverzacijama prešao iz javnog u privatni, o čemu građani nisu bili informisani.  

“Banja Luka nema urbanistički plan, poslednji je usvojen 1975. i potpuno je prevaziđen. Trenutno su interesi moći u potpunosti u sprezi sa vlastima tako da vrlo lako dolazi do uništavanja javnih površina.” – ocenjuje Jelena Brkić.

Interesi moćnika ne zadržavaju se samo na gradskim sredinama, već prelaze i na polje prirodne okoline.

“Neke od naših najvećih borbi jesu one za očuvanje reka BiH, gde je na 244 reke planirano 300 malih hidroelektrani što bi dovelo do zagađenja naših izvora pitke vode.” – upozorava Brkić.

„Udruženi pokret slobodnih stanara“ nastao je kao odgovor na uvećane cene grejanja, da bi kasnije prerastao u pokret koji zastupa interese građana Niša u pogledu različitih komunalnih pitanja. Kao osnovni problem koji nadilazi sva pitanja od lokalnog značaja vide partokratiju.

“Čitav sistem radi na tome da atomizira društvo, jer to ide u prilog vladajućim strukturama. Na taj način se društvo raslojava i učinak nikad nije dalekog dometa. Mi ne želimo da diskutujemo sa bilo kim ko daje legitimitet ovoj i ovakvoj vlasti. Naziv ove konferencije „Specijalni rat“ je adekvatan, jer je kod nas na snazi nasilno sprovođenje politike. Mi smo narod koji je politički neobrazovan, adolescent demokratije, još uvek ne shvatamo šta ona suštinski znači. U demokratiji mora da se nađe najbolje rešenje za sve.” – naglašava Saša Petrović.

U poslednjih nekoliko godina upoznali su nekoliko srodnih organizacija sa kojima možda ne dele iste probleme, ali dele istu borbu.

“Mi nemamo nijednu političku partiju, nema ideologije, imamo samo masu nekakvih lidera koji uzurpiraju naš prostor, narodni prostor. Njihovi su kuloari, a ulica je naša!” – poručuje Petrović.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ započela je kao grupa pojedinaca sa iskustvom u civilnom sektoru u domenu urbanih politika. Nisu očekivali da će se taj investitoriski urbanizam protiv kojeg su se borili na kraju otelotvoriti u „Beograd na vodi“.

“Mi smo krenuli da radimo „školski“, kroz tribine, panele, slanje primedbi na urbanistički plan, što je sve odbijeno, ali je privuklo dosta pažnje javnosti. Slučaj Savamala je samo pojačao sve ono što se dešavalo pre toga, a pritisak policije i režimskih medija na nas je porastao tokom protesta koje smo organizovali. Od leta 2016. smo malo počeli da menjamo taktiku u našoj borbi, pravili smo ad hoc akcije presretanja gradonačelnika, organizovali smo koncert za 20. oktobar, ali smo ubrzo nakon toga ipak rešili da idemo na lokalne izbore. Mi znamo šta su problemi, ali smo izlaskom na izbore ušli u dugotrajan proces pravljenja programa, gde smo pričali na lokalu sa različitim ljudima i pokušavali da zajedno dođemo do plana i predloga rešenje. Mi smo za lokalne izbore napravili program od 30 strana, dok je npr. bivši gradonačelnik Đilas imao 15 rečenica. Namerno nismo isticali kandidata za gradonačelnika, jer su to bili izbori za gradsku skupštinu, a kandidati za gradonačelnike su služili samo za eksponiranje u medijima, a mi smo hteli da stavimo akcenat na sve naše ljude i ideje.” – podvlači Dobrica Veselinović.

Inicijativa je dalje aktivna i angažovana u aktuelnim lokalnim okvirima.

“Trenutno u Beogradu postoji neka vrsta političkog vakuuma. Mi smo se u međuvremenu angažovali u borbama protiv deložacija sa ekipom iz „Krov nad glavom“, a upravo sinoć smo imali okupljanje ispred Vlade povodom pogibije radnika na gradilištu Beograd na vodi.” – zaključuje Veselinović.

Nakon panel diskusije usledile su prezentacije/studije slučaja građanske inicijative “Nova varoš” iz Banja Luke, Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović iz Beograda i novosadskih inicijativa „Ne damo livadicu!“ i „Sačuvajmo Liman od betona“.

 

Program za nedelju, 16. septembar

11-14č Panel diskusija “Mišljenje i stvaranje odnosa civilno društvo – građanske inicijative – država”

Učesnici:
Alma Midžić (Crvena, Sarajevo)
Maida Bilal i Tahira Tibold (Žene Kruščice)
Robert Faber (Platforma Zagreb je NAŠ!)
Ozren Lazić (Omladinski centar CK13)

17 – 20č Građanske inicijative – prezentacije/studije slučaja

17č – Građanske inicijative “Vratite magnoliju” i “Savica ZA Park” (Suzana Dobrić Žaja, Miroslav Poje i Robert Faber)
18č – Odbranimo reke Stare planine (Marija Gavrilov i Aleksandar Jovanović Ćuta)
19č – Žene Kruščice (Maida Bilal i Tahira Tibold)

Podeli na:

facebook twitter